Студија – ATCO Fatigue

Како дел од својата работа на човечката димензија на Single European Sky (SES) и за да ги надополни нејзините различни иницијативи поврзани со лиценцирањето и обуката на контролорите на летање, Агенцијата за воздухопловна безбедност на Европската унија (EASA) при крајот… Прочитајте повеќе »

Студија – ATCO Fatigue Read More »

CISM: Започна првата фаза на имплементација

CISM или Critical Incident Stress Management e една светска визија за меѓусебна помош и програма која ЗКЛМ ја претстави за прв пат пред 7 години во нашата компанија. За таа цел низ годините беше изработена анкета, работилница и брошура во… Прочитајте повеќе »

CISM: Започна првата фаза на имплементација Read More »

Меѓународен ден на жената

По повод денешниот ден 8- ми март – празникот на жената, ЗКЛМ ја поддржува IFATCA во кампањата Invest in women: Accelerate Progress.За таа цел, нашето здружение учествуваше и во изработкa на видеото кое Equity, Diversity, Inclusion Task Force го посвети… Прочитајте повеќе »

Меѓународен ден на жената Read More »

Меморандум за соработка со Здружението на КЛ на Црна Гора

Здружението на контролори на летање на Македонија потпиша договор за соработка со Здружението на контролори на летање на Црна Гора.Овој меморандум е во насока на остварување на взаемна соработка меѓу овие две здруженија за идни проекти кои ќе бидат наменети… Прочитајте повеќе »

Меморандум за соработка со Здружението на КЛ на Црна Гора Read More »

Пуштена во етер веб страницата за ERM 2024

Од пред неколку дена ЗКЛМ го заврши поставувањето на содржина на веб страницата www.erm2024.org Оваа веб страна која e наменски креирана за учесниците на IFATCA European Regional Meeting Skopje 2024 содржи општи информации за Скопје како и инструкции за регистрација.… Прочитајте повеќе »

Пуштена во етер веб страницата за ERM 2024 Read More »

Едмонд Калиќи нов член на НО на М-НАВ

Здружението на контролори на летање на Македонија го честита изборот на нашиот член – Едмонд Калиќи за член во Надзорниот одбор (НО) на М-НАВ А.Д. Скопје. Едмонд Калиќи, контролор на летање во Одделението Скопје ОБКЛ и ФМП, ја започна својата… Прочитајте повеќе »

Едмонд Калиќи нов член на НО на М-НАВ Read More »

Одржано изборното генерално собрание

На денешното собрание на ЗКЛМ претседателката Наташа Мијат Крстевска одржа презентација за сработеното во рамките на ЗКЛМ за изминатата 2023 година (презентација во прилог). Членството со своето присуство обезбеди кворум и можеше да се пристапи кон гласање за избор на… Прочитајте повеќе »

Одржано изборното генерално собрание Read More »

Генерално собрание

Почитувани членови на ЗКЛМ, Во понеделник, 15.1.2024 година, со почеток од 13:30 часот, во Сала за состаноци Ве поканувам да одржиме Генерално собрание на ЗКЛМ. Точките на дневен ред се следниве: Отчет за сработеното во 2023 година Финансиска состојба на… Прочитајте повеќе »

Генерално собрание Read More »

Соопштение за јавност

Почитувани, Како што сте веќе запознаени со случувањата, веќе долг период ситуацијата во М-НАВ е доведена на поразително ниво. Иако чашата е одамна прелеана, вчерашното повикување во полиција на Претседателот на Струковиот синдикат на контролорите на летање – ССКЛ, по… Прочитајте повеќе »

Соопштение за јавност Read More »